Privat

Erhverv

Sådan åbner du dit fritidshus efter vinteren

Solen smiler igen til os. Sommerhuset er vågnet af sin vinterdvale, og der er sikkert en masse at gøre klar til den nye sæson. Men hvilke opgaver skal du prioritere på årets første arbejdsdage i dit sommerhus, kolonihavehus eller fritidshus?

Publiceret 1. marts 2023

Vinterens klima kan være en hård tid for sommerhuset, og ubudne gæster som fx fugt, svamp, utætheder, skadedyr og alger har måske lagt vejen forbi i løbet af den kolde sæson.

Når du skal gennemgå dit sommerhus og friske det op til forårssæsonen, gælder det derfor om at have en arbejdsliste klar, så du ikke overser eventuelle skader. Vi har lavet en liste med gode råd, du kan tage udgangspunkt i. Og så anbefaler vi naturligvis, at du har en god forsikring til dit sommerhus.

4 ting at tjekke indendørs i sommerhuset:

1. Tjek, om der har været skadedyr forbi
Du er nok ikke vant til at have fokus på skadedyr i din helårsbolig, men sommerhuse er, på grund af deres beliggenhed i naturen, ofte langt mere sårbare for skadedyr.

  • Start derfor med at tjekke for mus eller rotter. Ekskrementerne sladrer, men kan være gemt i køkkenskabe, hjørner og afkroge. Hvis du finder tegn på mus og rotter, skal du reagere, da rotter er smittebærere af alvorlige sygdomme og kan gnave i ledninger og elinstallationer.

    Hvis du ser rotter, er det lovpligtigt, at du hurtigst muligt melder det til din kommune. Det gælder, uanset om det er indenfor eller udenfor, eller om det er på et privat eller et offentligt område. Anmeld rotter til din kommune via borger.dk.
  • Tjek, om der har været eller er mår på loftet. De ødelægger og roder op i isolering
  • Tjek, om der er begyndende hvepsebo, på loftrum eller under udhæng.
  • Tjek, om der er begyndende myrebo. Myrer gør ikke den store skade, men kan være irriterende.
Læs hvordan du holder rotter på afstand

2. Gå huset efter for fugtskader
Når sommerhuset står uopvarmet hen i hele den kolde periode, kan der opstå fugtskader. Tjek derfor hele huset igennem for fugtplamager i form af misfarvninger på vægge, gulv og loft, og vær opmærksom på dårlig lugt, der kan være tegn på råd og svamp. Det kan være en rigtig god idé at få monteret en luftsolfanger, den ventilerer huset med tør luft, når solen skinner.

  • Råd - Konstaterer du begyndende råd, der endnu ikke kræver, at træet udskiftes eller forstærkes, skal du sørge for stoppe årsagen til, at der er opstået råd. Råd opstår på grund af fugt, du skal derfor overfladebehandle træet.

    Sørg også for, at træet ikke er for tæt på terræn, så det opsuger vand, når det fx regner – og overvej ellers at lave om på konstruktionen eller sænke terrænet omkring huset. En utæt eller fyldt tagrende kan være årsagen til, at fx beklædningsbrædder på en facade, tilføres vand og fugt, så der opstår råd.
  • Svamp - Konstaterer du trænedbrydende svamp, skal du kontakte en tømrer eller os, da det kræver behandling.
  • Fugt i badeværelset - Gennemgå fuger og andre overflader på badeværelset, da utætheder kan resultere i, at underliggende træ nedbrydes, men også i fx skimmelsvamp, der kan give problemer for indeklimaet.

    Har du trævægge i bruseområdet, bør du overveje en anden løsning, der beskytter træet imod den direkte vandpåvirkning, når der tages bad, da det også kan resultere i råd og svampeskader.
  • Tjek vandhaner - Tjek om de virker, og rens eller skift perlatorer (dyserne) i haner

  • Luft grundigt ud - Sæt gerne sofapuder, dyner og tæpper ud til luftning

3. Efterse vandrør
Start med at tjekke for åbenlyse frostskader – de store skader er lette at se, men de små viser sig først, når du tænder for vandet. Åbn derfor stille og roligt for hovedhanen. Når vandet er løbet ind i rørene, kan du se, om vandmåleren kører, på trods af, at der ikke tappes vand fra nogle vandhaner eller aftapningssteder, fx i forbindelse med en vaskemaskine – hvis den gør, har du sandsynligvis en utæthed og skal ringe efter en VVS’er. 

4. Tjek elinstallationen
Det er en god idé at gennemgå installationerne og HFI/HPFI-relæet efter vinteren. Relæet har en testknap, du kan bruge.

5 ting at tjekke udendørs ved dit sommerhus:

1. Mæt dit træværk
Vinteren er hård ved træværket, især hvis sommerhuset ligger tæt ved havet. Er årene blotlagte, kan træet udtørre og revne, når solen får fat, men det kan også have suget fugt til sig i løbet af vinteren. 

Derfor gælder det om at se alle ydervægge og brædder igennem (glem ikke udhæng) og afgøre, om noget skal udskiftes eller kan nøjes med en god gang træbeskyttelse. Undersøg også døre og vinduer, nu hvor du er i gang. Hav især fokus på listerne – er de stadig tætte? 

2. Sokkel
Se, om den stadig ser ensartet ud, eller der er opstået revner i løbet af vinteren.  Tjek, at beplantning ikke er for tæt på facader, og at træet ikke er for tæt på terræn, så fugt kan trænge op i træet nedefra. Man anbefaler en afstand på 15 cm fra terræn til underkant træmateriale.

3. Døre og vinduer
Gennemgå døre og vinduer. Er overfladebehandling intakt, eller trænger de til at blive malet? Tjek, om tætningslister stadig holder tæt, eller om de bør skiftes.

4. Undersøg taget og tøm tagrenderne
Taget skal tjekkes både udenpå og under. Vær opmærksom på utætheder i tagmaterialet og i samlingerne og sørg for, at alt stadig ligger fast. På loftet kan du se efter utætheder, men også uensartet isolering, som kan være tegn på, at en mår har været forbi.

Tagrenderne er sikkert fyldt godt op af efterårets blade, få dem renset, så vandet igen kan løbe frit igennem.  

5. Giv haven en lille omgang
Du har nok at se til med selve huset, så start med at rive visne blade sammen, fjerne grene og andet, der flyder i bede og på plænen, før du slår græsset. Hvis du har stauder, roser eller lavendel på sommerhusgrunden, kan du med fordel beskære dem nu. 

Læs om vores fritidshusforsikring